Hjem » Flygel

Flygel


Flyglet blev opfundet omkring 1700 af en italiensk mand ved navn Bartolomeo Cristofori. Formålet var at bygge et tangentinstrument, der kunne spille både blødt (piano) og højt (forte). Navnet pianoforte eller fortepiano beskrev hans instrument og blev til sidst kaldt “klaveret”. 

De første klaverer lignede et cembalo, idet det havde strenge der blev holdt på plads af en trækasse med en sangbund under. Den store forskel var dog, at cembaloets strenge blev knipset og derved blev lydstyrken unyanceret og ukontrolleret, mens klaverstrengene blev ramt af en hammer og dynamikken i anslaget blev kontrolleret af pianisten. Med mekanikken i et flygel kan man hurtigere repetere og man har en mere præcis kontrol, hvilket giver plads til større udtryk end i et lodret opretstående klaver. 

Flyglet i grove træk


Flyglet er i grove træk et klaver der ligger ned. Konstruktionen er dog en del anderledes end et klaver. I et opretstående klaver strækkes strengene lodret for at gøre instrumentet mere kompakt, hvilket gør det muligt at have et tangentinstrument i et mindre rum. I modsætning til det kompakte klaver, bevarer flygelet form af det oprindelige pianoforte, hvori strengene er spændt vandret og har større potentiale for udtryk. Mere rig og varierende sonoritet med en brederer dynamik – fra pianissimo til fortissimo.

flygel
alt om et flygel

Kompliceret instrument

Et flygel er et af de mest komplicerede musikinstrumenter, der nogensinde er bygget, bestående af tusindvis af bevægelige dele, der ofte kræver reparation, justering eller udskiftning. Klik lyde, summen og tangenter der hænger eller sidder fast, er nogle af de mest almindelige problemer, jeg ser. I mange tilfælde kan jeg løse disse typer problemer under stemningen og ofte uden ekstra omkostninger..

Forskellen i mekanikken

Der er en signifikant forskel mellem et flygel og et opretstående klaver, når vi taler om mekanikken. Et flygel er konstrueret vandret hvilket gør, at hammerne vender tilbage til deres hvileposition ved hjælp af deres egen vægt, Derfor er repartitionen, altså hvor hurtigt tonen kan gentages, som når man fks. spiller triller, hurtigere og føles mere jævn.

Forskelle i pedalerne

Pedalerne har forskellige funktioner i et flygel end i et opretstående klaver.
Una corda pedalen (venstre pedal, også kaldet dæmper pedal ) rykker hele mekanikken til højre og ændrer ikke kun lydstyrken, men ændrer også lyden en smule, da der nu kun spilles på to strenge i stedet for 3.
Sostenuto pedal (midterpedal): Holder dæmperne hævet og væk fra de strenge/toner der spilles lige før pedalen trykkes ned. Dette gør det muligt at holde valgte toner imen der spilles normalt på de andre. 
Sustain pedalen (højre pedal). Dæmpere forbliver løftet, selvom fingrene løftes fra tangenterne og holder alle spillede toner.


Fremtiden

Med teknologiske fremskridt er der sidenhen også udviklet forstærkede elektriske klaverer og gode samplinger til musik software , men de har endnu  ikke kunnet udkonkurrere det akustiske flygel og kommer nok heller aldrig til det.